Erkenning voor inzet voor Congolese volk: kapucijn wordt benoemd tot kardinaal

Op 1 september werd de aartsbisschop van Kinshasa, Mgr. Besungu O.F.M. Cap., door Paus Franciscus genomineerd voor benoeming tot kardinaal.

Hij wordt erkend omwille van zijn degelijke inzet voor sociale vrede in Congo en strijd voor democratie. De benoeming gebeurt op 5 oktober 2019. Mgr. Besungu was eerst “gewoon” kapucijner pater pastoor in het bisdom Molegbe en werd er - na enkele jaren al - ook de overste van de Kapucijnen. Hij noemde zichzelf broeder Fridolin Ambongo Besunga, O.F.M. Cap. Hij werd na enkele jaren verkozen tot bisschop van het plaatselijk diocees en enkele jaren later aartsbisschop in Kinshasa.

FridolinAmbogoBesungu

Paus Franciscus met Mgr. Besungu (bron: Vatican news)

Vorig jaar pas werd nog een andere bekende tot kardinaal benoemd, Mgr. Joseph Coutts, aartsbisschop van Karachi. Hij was drie jaar geleden bij ons te gast nadat hij door de bisschoppen van België uitgenodigd was om te getuigen over de christengemeenschap in de Pakistaanse moslimwereld. Hij bedankte alle Vlaamse kapucijnen-missionarissen voor hun inzet in het bisdom Lahore. Hij werd kardinaal benoemd omwille van zijn inzet voor dialoog tussen christenen en muzelmannen.

Sint Antonius JoeCoutts1

Mgr. Coutts in het kapucijnenklooster te Ieper aan tafel met (o.a.) pater Walter Houtman

In beide streken hebben jarenlang onze Vlaamse missionarissen gewerkt en er voor de lokale Kerk en gemeenschap hun sporen verdiend.