Allemaal broeders

Op zaterdag 3 oktober, op de vooravond van het feest van Sint-Franciscus, heeft paus Franciscus zijn nieuwe encycliek ‘Fratelli tutti’ in Assisi ondertekend in een eenvoudige ceremonie in het Sacro Convento, het moederhuis van de franciscanen in Assisi, waar hun stichter begraven ligt in de crypte onder de basiliek.

De paus ging er om 15 uur voor in een eucharistieviering bij het graf van Sint-Franciscus. Op het einde van de viering heeft hij zijn nieuwe encycliek ondertekend. Die luistert naar de titel ‘Fratelli tutti’ (Allemaal broeders) en gaat over broederschap en sociale vriendschap. Omwille van de veiligheidsvoorschriften in het kader van de coronapandemie was het de uitdrukkelijke wens van de Heilige Vader dat het bezoek plaatsvond in privé-vorm, zonder enige deelname van de gelovigen, tenzij enkele broeders. Meteen na de ondertekening van zijn encycliek keerde de paus terug naar het Vaticaan.

De derde encycliek van de paus gaat over de noodzakelijke veranderingen op maatschappelijk, sociaal en economisch vlak na de coronacrisis. Zij moeten bijdragen tot multilateralisme en internationale solidariteit met de kansarmen, en een ecologische ommekeer kunnen bevorderen.

Drie oktober is de sterfdag van Sint-Franciscus van Assisi, die deze paus als pausnaam koos. De katholieke traditie associeert de stichter van de franciscanen of minderbroeders met zorg voor de schepping, zorg voor de armen en interreligieus engagement voor de vrede. ‘Laudato Si’, de tweede encycliek van paus Franciscus, gepubliceerd in 2015, verwijst in de titel niet toevallig naar een gebed van Sint-Franciscus van Assisi en richt zich ook op sociale en ecologische kwesties.

Paus zet handtekening in derde encycliek - Vatican News

Paus Franciscus plaatst zijn handtekening in zijn nieuwe encycliek Fratelli Tutti - Bron: Vatican News - live uitzending van 3 oktober