Kapucijnen gastgemeenschap voor Oekraïners

De Vlaamse Kapucijnengemeenschappen in Antwerpen en Meerseldreef, en ook het Franciscushuize in Ieper hebben hun deuren opengezet voor vluchtelingen, met de steun van talrijke vrijwilligers. Elien Van Wynsberghe ging op bezoek in Antwerpen, waar ze broeder Luc Vansina interviewde en haar ervaringen neerschreef in een artikel voor Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Hieronder enkele fragmenten:  

Elke dag kunnen we zeker op tien mensen rekenen”, vertelt Br. Luc. “Vrijwilligers uit de Poolse gemeenschap, maar ook veel Belgen. Zo verzorgt vanavond een Poolse familie het avondmaal.

Op dit moment verblijven in het klooster 31 Oekraïense vluchtelingen, 24 kinderen en zeven moeders. Nog eens negen moeders en kinderen zullen de komende dagen aankomen. Voor hen wordt nog naarstig naar matrassen gezocht. “Dan stopt het even. Meer dan veertig mensen opvangen, gaat niet lukken.

Communiceren gebeurt met handen en voeten en via tolken. “Want niemand spreekt Engels. Maar dat lukt hoor”, zegt Vansina, terwijl hij in de waskamer drie Oekraïense vrouwen toont hoe de wasmachine werkt. De gezinnen hebben elk een eigen kamer, tenzij ze er akkoord mee zijn om een grotere slaapruimte te delen met een ander gezin. “De afgelopen dagen hebben we flink geklust om het hier allemaal in orde te brengen. Zo hebben we nog werken aan het sanitair laten uitvoeren. Dat staat nu allemaal op punt.” De broeder leidt ons rond via kamers die tot voor enkele dagen dienstdeden als burelen of gastenkamers. In de slaapkamers liggen matrassen op de grond, opgedekt met donsdekens en voorzien van knuffels en speelgoed. Andere kamers werden ingericht om te ontspannen. “Hier kunnen ze zelf koffie of thee zetten.

Er werd ook een kerknet-artikel gewijd aan deze inzet: Bij kapucijnen klinkt een 'symfonie van hoop' voor Oekraïne | Kerknet