De tocht naar Pasen 2022Paasbloemen

Aswoensdag en de vredeswake

Het begon met Aswoensdag, 40 dagen lang. Ondertussen werden we overspoeld door harde oorlogsbeelden en lieten we hopelijk meer dan ooit ons hart spreken in ons gebed, maar ook in financiële bijdrage, misschien concrete hulp… We mochten op onze tocht, met een 200 aanwezigen, ingetogen halthouden bij een vredeswake in de Sint-Martinuskerk.

Vredeswake
Vredeswake in de Sint-Martinuskerk

De Goede Week

In het weekend van 9-10 april werden we met het lijdensverhaal ondergedompeld in het lijden van Jezus die ongevraagd en onschuldig zijn weg moest gaan tot het kruis.

Eén takje is ons genoeg...

Eén takje is ons genoeg, een groene tak van hoop die we vanuit de Palmzondagviering meenamen naar huis, naar een zieke buur, naar vader en moeder …., niet een magische kracht maar ons symbool van hoop, kruishout voor de deuken van het leven waar elke mens mee te maken krijgt.

Palmzondag
Palmzondag in de Sint-Antoniuskerk

Na deze palmtocht trokken we een ganse week van kerk naar kerk. Op 12 april maakten we ons hart klaar en bogen nederig het hoofd tijdens een boeteviering in onze Sint-Antoniuskerk. Tochtgenoten schuifelden schroomvol naar voor om te belijden en Gods zegen te ontvangen.

Samen met de bewoners van het WZC op weg naar Pasen!

Woensdag 13 april hielden we halt bij de bewoners van het rusthuis Sint-Job als het ware aan de achterdeur van Sint-Antonius. De verantwoordelijken vroegen ons om te mogen meegaan op onze tocht naar Pasen. Heel graag ging Pater Paul hierop in en samen met wat assistentie vanuit de parochie hadden we dus woensdag in de goede week onze afspraak. Een 25-tal bewoners mochten deelnemen want ook corona deed er – zij het in lichte vorm – zijn werk, zodoende moesten velen in quarantaine. We gingen met hen de weg van het kruis en kwamen uit bij de Verrijzenis, een gelegenheid opdat deze medeparochianen “hun Pasen” konden houden.

De voetwassing is een ernstig gebeuren, een oproep voor iedereen om dienstbaar te zijn.

Met Witte Donderdag stonden we stil bij de gebaren van dienstbaarheid, zorg voor elkaar en liefde. De voetwassing is een ernstig gebeuren, een oproep voor iedereen om dienstbaar te zijn. Die dag vieren we eucharistie intenser dan anders, want na deze avond komt een afschuwelijke dag voor Jezus. Totale duisternis, een marteling op de weg, daarom sloten we onze avond af in verering, aanbidding en allergrootste stilte bij het H. Sacrament.

WitteDonderdag2 2

WitteDonderdag1 2
Witte Donderdag in de Sint-Martinuskerk

De dwarsbalk helpen dragen ...

Goede Vrijdag stelt ons onder het kruis en roept vragen op, vooral omdat ook vandaag nog mensen elkaar een kruis opleggen, mensen slaan kruisen voor elkaar. En toch …. zie ik broeders en zusters een andere strijd aangaan: Het helpen dragen van de dwarsbalk, in vele facetten.

GoedeVrijdag
Goede Vrijdag in de Sint-Antoniuskerk

Pasen wil ons in beweging brengen, in beweging naar elkaar, in beweging naar onszelf, in beweging naar God.

We kwamen na een nacht en dag van waken en bidden aan op het toppunt van onze tocht. Is Pasen waarheid, heeft het te maken met perfect nieuw leven? Pasen wil dat we wakker worden en zien met ons hart. Pasen ligt in wat 3 figuren doen, Maria, Johanna en Maria Magdalena: ze bewegen. Pasen wil ons in beweging brengen, in beweging naar elkaar, in beweging naar onszelf, in beweging naar God.

Pasen
Pasen in de Sint-Antoniuskerk

God stuurt ook ons wèg van het graf en de dood … naar het léven.

Op Pasen spreekt de Heer ons allen persoonlijk aan bij onze naam. Laat ons elkaar bemoedigen over het dode punt van Goede Vrijdag heen, over het dode punt in ons hart en zo de levende Christus vieren. Laat ons zoals Jezus ons voordeed, opstaan en het leven omarmen. Blijf je mee de tocht gaan naar …?

Zalige Paasdagen!

Marina