Meimaand...

"In mei leggen alle vogels een ei", luidt een bekende weerspreuk. Met deze maand is het voorjaar écht helemaal ingezet. De Nederlandse maandnaam voor mei is dan ook niet geheel onverwacht "bloeimaand" (Doen jullie ook mee met "maai mei niet"?). In de Katholieke Kerk voegen we daar graag nog "Mariamaand" aan toe.   

Stille getuigen van de rijke historiek van Maria-huldes in onze kerk

In mei wordt Maria in de bloemetjes gezet. Bij ons in de Sint-Antoniuskerk is daar heel wat gelegenheid toe, zowel in de Onze-Lieve-Vrouw van Troostkapel in de kerk, als aan de buitenkapel voor Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap.

OLVBlijdschap3
Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak Onzer Blijdschap aan de Sint-Antoniuskerk

 

Hoeveel kapelletjes staan er in Vlaanderen?

Maar, het is ook een gelegenheid om andere Maria-kapelletjes op te zoeken. "Hoeveel kapelletjes staan er nu echt in Vlaanderen?", vraagt Kurt vandemaele zich af in de Zondagskrant van 30 april. Blijkbaar bestaat daar geen volledige inventaris van. En het zijn er veel, zeker als je ook aandacht hebt voor de kleinere kappeletjes tegen een muur of boom! Deze meimaand is het ideale moment om een oproep te lanceren om kapelletjes in de buurt te registreren. Achter deze operatie zit Bert Verheyden, adviseur religieus erfgoed. Staat er een kapelletje bij jou in de buurt en wil je kijken of dit reeds is opgenomen in het register? Of, wil je tijdens deze meimaand eens een wandeling langsheen kapelletjes organiseren? Surf dan zeker eens naar www.kapelletjes.be

Heilige Maria, (ver)hoor mijn gebed

Tenslotte nog een streepje muziek/gebed. Er bestaan onnoemelijk veel mooie muziekstukken opgedragen aan Maria, in alle genres. In deze meimaand werd ik getroffen door "Holy Mary", gebracht door Eric Clapton, in deze versie samen met Pavarotti. Het verenigt verschillende werelden (rock, klassiek, religie). Eens niet het Magnificat, maar wel een lied vanuit het standpunt van de kwetsbare, zoekende, hunkerende mens.  

Heilige Moeder, waar ben je?
Ik voel me gebroken, deze nacht.
Ik zag de sterren uit de hemel vallen.
Heilige Moeder, ik kan niet ophouden met huilen. 


Ik heb je hulp deze keer nodig. 
Help me door deze eenzame nacht.
Vertel me alsjeblieft welke kant ik op moet
om mezelf weer te vinden.


Heilige moeder, hoor mijn gebed.
Ergens weet ik dat je er nog steeds bent.
Stuur me alsjeblieft wat gemoedsrust.
Neem deze pijn weg.