Corona-maatregelen en impact op liturgische vieringen

Op het ogenblik van schrijven start de geleidelijke afbouw van de corona lockdown. De bisschoppen hopen dat een hervatting van de publieke vieringen binnenkort kan passen in deze afbouwstrategie van de nationale veiligheidsraad. Tot nader order, blijven de corona-maatregelen zoals eerder aangekondigd gelden. Ook de sacramentele vieringen - doopsel, eerste communie, vormsel, en huwelijk - worden uitgesteld naar latere tijdstippen. Enkel begrafenissen kunnen doorgaan, maar in beperkte kring.

Alternatieve manieren om deel te nemen aan Eucharistievieringen

Het blijft wel mogelijk om via radio, televisie of internet een aantal vieringen - ook deze van de goede week - te beleven. Deze vieringen worden uiteraard opgenomen zonder publiek. Onderstaande gebed mocht ik vanochtend horen tijdens de Eucharistieviering op televisie. 

GeenEucharistie

Kerkgebouw blijft open 

De kerk is wel open maar bezoekers zijn zeldzaam en Sint-Antonius staat er eenzaam bij. Zelfs kaarsjes worden bijna niet meer aangestoken. In tijd van nood ging men vroeger wel een kaarsje branden of eens rustig bidden en vragen om moed, om een genezing of uit dank. En toch bidden we mee voor mensen met zorgen, verdriet of voor een familie die niet op bezoek kan, en een mens in hospitaal of rusthuis of een eenzaam mens thuis.

Liturgische kalender

In de liturgie loopt de Paastijd ondertussen naar zijn einde toe. Op donderdag 21 mei vieren we Onze-Lieve-Heer Hemelvaart!