Corona-maatregelen: geen week- en weekendvieringen meer in het dekenaat Aalst vanaf 31 oktober 

Brief van pastoor-deken Marc Verwaeren, 28 oktober 2020 

De dagelijkse cijfers van besmettingen met het COVID-19-virus, van opnames in de ziekenhuizen, van patiënten op Intensive Care en van overlijdens blijven stijgen. De ziekenhuisopnames stijgen momenteel zelfs het sterkst in Oost-Vlaanderen. Dat is een bijzonder gevaarlijke situatie. Het baart grote zorgen voor onze samenleving in de komende maanden, met de winter voor de deur. De voorbije dagen werden door de verschillende regeringen diverse maatregelen genomen. De Vlaamse regering besliste op 27 oktober om het aantal aanwezigen bij religieuze vieringen te beperken tot 40 personen (medewerkers inbegrepen). Voor de organisatie van de kerkelijke vieringen in het weekend stelt dit ons voor grote moeilijkheden.

Met alle verantwoordelijken en pastoors-moderatoren van het dekenaat Aalst (daartoe behoren de kerken van Aalst, Ninove, Erpe-Mere, Haaltert en Denderleeuw) hebben we unaniem de beslissing genomen om de kerkelijke weekendvieringen en weekvieringen op te schorten vanaf dit weekend. Uitvaarten en huwelijken zijn wel nog mogelijk.

Dit is geen gemakkelijke beslissing. Met ons hart willen we graag onze gelovigen nabij zijn in deze moeilijke tijden en samen ons geloof blijven vieren, in het bijzonder samen met de meest kwetsbaren. Maar ons verstand zegt dat we nu vooral burgerzin moeten tonen. De situatie is te precair. We vragen dan ook begrip en verantwoordelijkheidszin aan al onze gelovigen.

Door de vieringen tijdelijk op te schorten, hopen we ons steentje bij te dragen in de strijd tegen dat vreselijke virus. We hopen zo een solidair teken te stellen met alle zorgverleners en met onze meest kwetsbaren.

We hopen dat de komende weken een kentering mag brengen, en dat we tegen de advent of ten laatste met Kerstmis terug samen zullen vieren.

Dit weekend is het Allerheiligen en Allerzielen. We herdenken onze geliefde doden met een foto, een kaarsje, een bloem of een gebed. Sinds maart hebben we van de meeste overledenen slechts vluchtig afscheid kunnen nemen, met een beperkte liturgische viering en weinig aanwezigen. Ook nu worden we weer getroffen in ons liturgisch samenkomen.

Toch proberen we families in rouw de komende novemberdagen nabij te zijn, met een passend teken van verbondenheid.

We zullen ook onze kerken extra sfeervol maken in deze donkere dagen. De kruisjes van onze overledenen zullen te beschikking zijn in onze kerken. Je kan best informeren bij de plaatselijke parochieverantwoordelijken hoe dit kan gebeuren.

Juist in tijden van nood moet de kerk er staan voor al wie haar nodig heeft. We roepen daarom alle gelovigen op tot gebed in deze moeilijke tijd. We vragen solidariteit met de kwetsbare mens in je buurt. In onze kerken en op de website zullen we teksten ter beschikking stellen ter bezinning. In onze eenvoudige dienstbaarheid, in de kleine goedheid van elke dag kunnen we voor mekaar teken zijn van hoop.

Ik wens het aan iedereen van harte toe.

Namens de verantwoordelijken van het dekenaat Aalst,

Marc Verwaeren, pastoor-deken (28 oktober 2020)

 

Alternatieve manieren om deel te nemen aan Eucharistievieringen

Het blijft wel mogelijk om via radio, televisie of internet een aantal vieringen te beleven. Onderstaande gebed mocht ik horen tijdens de Eucharistieviering op televisie, weliswaar tijdens de lockdown periode, maar eigenlijk van toepassing op ieder moment dat we niet (meer) kunnen naar de viering gaan. 

GeenEucharistie