Vormsel

Beste ouders,

Beste jongere,

Na het Doopsel en de Eerste Communie, is het Heilig Vormsel het derde sacrament waarin jonge mensen worden begeleid tot Christenmensen die daarvan ook getuigen door de manier waarop zij in het leven staan. Het Nederlandse woord 'vormsel' komt van het werkwoord 'vromen', dat betekent sterk en krachtig maken, want de keuze voor Jezus is helemaal niet zo evident en zal van hen, net als van ons, soms moeilijke beslissingen vergen. Bij hun Vormsel worden onze kinderen gesterkt met de Heilige Geest. Men kan ook op de volgende manier blijven stilstaan bij het woord 'vormen': vormen = vormgeven = een nieuwe opdracht geven.

DataVormselCatechese202122 update

Een bondig overzicht van alle bijeenkomsten kan ook hier worden gedownload.  

Kom Je mee aan boord? 

Zaterdag negen oktober 2021 startten 43 kandidaat-vormelingen met de voorbereiding op ons Vormsel. De startnamiddag bestond uit een quiz met zowel bijbelse vragen als doe-opdrachten. De Jerusalema werd gretig meegedanst! Daarna sloten de jongeren aan bij de Eucharistieviering. In deze speciale startviering stapten zij in de vriendenboot met Jezus als hun stuurman.

De komende catechesemomenten willen zij Jezus nog beter leren kennen. De kandidaat-vormelingen willen van hun leven iets moois maken en de catechese is een nieuwe fase in hun leven die hen daartoe uitnodigt. Daarom vroegen zij Jezus om tijdens deze vormselvoorbereiding mee aan boord te willen komen.  

  • Startdag vormselcatechese - Jerusalema
  • Startdag vormselcatechese - aan het werk
  • Startviering vormselcatechese
  • Startviering vormselcatechese
  • Startviering vormselcatechese

 

Vieren met én wensen van onze kandidaat-vormelingen

Het was weer een tijdje geleden dat we de jongens en meisjes van de catechese mochten ontmoeten in onze kerk. Zaterdag 8 januari was het zover. Iedereen verstoken achter het verplichte mondmasker en blijgezind aan de slag.

Stilstaan bij ons doopsel (en vormsel)

Juist dit weekend herdachten we in de vieringen het doopsel van de Heer. Het deed ons eveneens stilstaan bij ons eigen doopsel. En aangezien binnen enkele maanden deze kandidaten hun doopsel zullen bevestigen in hun H. Vormsel, deed het ook stilstaan bij je eigen gedoopt en gevormd zijn, ja je kijkt achterom.

Jezus nodigt ons uit om van de wereld iets moois te maken

In Jezus heeft God zich geopenbaard, God heeft in Jezus handen en voeten gekregen. Ook wij hebben handen gekregen om mensen te omarmen en voeten om naar mensen toe te gaan. Een hart om deze jongeren in ons hart te sluiten en hen binnen te leiden in het christelijke geloof dat nu misschien niet helemaal doordringt maar laten wij het zaden noemen die wij zaaien en dit hopelijk met de jaren wasdom krijgen. Jezus nodigt ons uit om van de wereld iets moois te maken, een wereld waarin alle mensen zich als vrienden bij elkaar thuis voelen. Dagelijks krijgen we kansen om goed te zijn voor elkaar, die kansen willen wij hen geven.

Wat zou ik willen betekenen? 

In de eerste lezing die zij ons brachten was er sprake van een stoere eik. Hij was geveld om tot hout te verzagen. Wat zou deze eik wensen dat er van hem gemaakt wordt? Een deur om open te zetten om mensen toegang te geven? Een raam om bij elkaar een kijkje te nemen? Een tafel om samen aan te zitten waar gastvrijheid is en liefde? Een rustbank voor de vermoeide reiziger?

Het moeilijkste en het mooiste ... voor anderen warmte en licht zijn

Er kwam een heel eigenaardig antwoord maar om eens diep over na te denken. God zei: "Laat me gewoon brandhout van je maken. Laat je zagen en in stukken hakken. Dan geef je de mensen warmte en licht en dat hebben ze het meeste nodig...Zo geef je ook het beste van jezelf, want brandhout geeft zich verloren om het beste voor anderen te zijn."

Nieuwjaarswensen - licht van de kerstster

Bij het begin van het nieuwe jaar hadden deze kandidaten ook een lieve wens voor ons klaar: “We kunnen wensen verzinnen van hier tot aan de maan. Maar wat wij jullie het meeste wensen komt uit het diepste in ons. We wensen dat het licht van de kerstster jullie dromen mag verlichten en jullie nachten mag verhelderen zodat jullie uitgerust elke nieuwe dag warmte kunnen uitstralen voor iedereen die jullie mogen ontmoeten. We wensen jullie een gelukkig nieuwjaar”.

Bij het buitengaan kregen we elk een doosje met een wens, maar daarin zat het licht voor de komende dagen van dit nieuwe jaar. Heb jij je lichtje al laten branden ? Doen… want eenmaal het is opgebrand verschijnt er een wens voor jou. Deze van mij luidt : “Ik wens jou dat er een jaar op je wacht dat vooral naar je lacht.”

Marina