Kenmerken van het kerkgebouw

De kerk werd, net als het kloostercomplex, opgetrokken met rode baksteen en zandstenen elementen in neogotische stijl. De voorgevel wordt verlevendigd door een roosvenster en 5 lancetvormige vensters onder een eenvoudige rondboog. Smeedijzeren sierankers vormen een boord langs de gevelrand.

Wat misschien het meest opvalt (of toch niet?) is het witstenen H. Hartbeeld bovenaan in de voorgevel (plattegrond n°1). Het is het werk van Van Biesbroeck uit Gent en werd op 21 juni 1914 door de provinciaal van de orde gewijd. Maar de inval van Duitse troepen in België op 4 augustus later dat jaar, zet het land in rep en roer. In het klooster werd het ziekenkwartier ingericht om gekwetsten te ontvangen en verplegen. Een postkaart uit 1917 toont dit "veldhospitaal". Merk op dat het H. Hartbeeld toen nog niet in zijn gevelnis was beland. Ook de gevel van de vroegere toneelzaal, het huidige "Capucientje", werd versierd met een beeld van de H. Franciscus van de hand van Leopold Lemaître. 

[widgetkit id=34]

Een kleiner portaalgebouw staat voor de hoofdgevel en vormt daardoor links en rechts van de toegang twee "hofkens". Door latere aanpassingen, zoals het verlagen van de kloostermuren voor de kerk, kregen deze devotieruimten een meer open karakter. Aan de rechterzijde werd in 1945 een devotiekapel ingericht ter ere van Onze-lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap (plattegrond n°2). Links verrees een jaar later de Heilige-Kruiskapel (plattegrond n°3). Het beeld is van de hand van Bressers uit Gent. Heel wat recenter is het beeld van Sint-Franciscus, naast de pastorie (plattegrond n°4).