Ngilondoloze - Waak over mij

Hebben jullie ook de aanstekelijke dansmuziek “Jerusalema” van de Zuid-Afrikaanse artiest Master KG op de radio al gehoord? Of misschien al mensen zien deelnemen aan de bijhorende “dance challenge” op allerlei sociale media?

Je zou het kunnen omschrijven als een gospel – gezongen door de Zuid-Afrikaanse zangers Nomcebo, maar dan met een extra plezante beat erbij. Het lied werd uitgebracht eind 2019, en werd een hit binnen Afrika. Maar, sinds Angolese jongeren er ook een dans bij bedachten, gaat het de hele wereld rond. Eerst via allerlei social media, nu is het ook gewoon te horen op onze radio.

“Jerusalema” wordt ervaren als een lied van hoop. Wellicht daarom ook wordt het ook opgepikt door allerlei zorginstellingen waar de medewerkers zich uitleven op de muziek met bijhorende danspasjes (ook onlangs in het UZ Gent). Mocht je u afvragen welke taal dit is … khelobedu, een lokaal dialect gesproken in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo. De volgende tekstlijnen vatten de inhoud samen:

Jerusalema ikhaya lami – Jeruzalem is mijn thuis
Ndawo yami ayikho lana – Mijn plaats is niet hier
Mbuso wami ayikho lana – Mijn koninkrijk is niet hier

Ngilondoloze – Waak over mij
Zuhambe name – Ga met mij op pad
Zungangishiyi lana – Laat me hier niet achter

Heb je het nog niet gehoord, of lees je graag de (engelstalige) vertaling mee? Kijk en luister dan eens naar deze radio-versie: 

Er gaan ongetwijfeld talloze filmpjes rond van mensen die – overal ter wereld – op de muziek hun danspassen wagen. Maar van de onderstaande opname word ik instant vrolijk. Trouwens, de officiële danspasjes zijn een stuk makkelijker, en bovendien ... doe gewoon wat je zelf leuk vindt als je echt niet stil kan blijven zitten …