Vieren met én wensen van onze kandidaat-vormelingen

Het was weer een tijdje geleden dat we de jongens en meisjes van de catechese mochten ontmoeten in onze kerk. Zaterdag 8 januari was het zover. Iedereen verstoken achter het verplichte mondmasker en blijgezind aan de slag.

Stilstaan bij ons doopsel (en vormsel)

Juist dit weekend herdachten we in de vieringen het doopsel van de Heer. Het deed ons eveneens stilstaan bij ons eigen doopsel. En aangezien binnen enkele maanden deze kandidaten hun doopsel zullen bevestigen in hun H. Vormsel, deed het ook stilstaan bij je eigen gedoopt en gevormd zijn, ja je kijkt achterom.

Jezus nodigt ons uit om van de wereld iets moois te maken

In Jezus heeft God zich geopenbaard, God heeft in Jezus handen en voeten gekregen. Ook wij hebben handen gekregen om mensen te omarmen en voeten om naar mensen toe te gaan. Een hart om deze jongeren in ons hart te sluiten en hen binnen te leiden in het christelijke geloof dat nu misschien niet helemaal doordringt maar laten wij het zaden noemen die wij zaaien en dit hopelijk met de jaren wasdom krijgen. Jezus nodigt ons uit om van de wereld iets moois te maken, een wereld waarin alle mensen zich als vrienden bij elkaar thuis voelen. Dagelijks krijgen we kansen om goed te zijn voor elkaar, die kansen willen wij hen geven.

Wat zou ik willen betekenen? 

In de eerste lezing die zij ons brachten was er sprake van een stoere eik. Hij was geveld om tot hout te verzagen. Wat zou deze eik wensen dat er van hem gemaakt wordt? Een deur om open te zetten om mensen toegang te geven? Een raam om bij elkaar een kijkje te nemen? Een tafel om samen aan te zitten waar gastvrijheid is en liefde? Een rustbank voor de vermoeide reiziger?

Het moeilijkste en het mooiste ... voor anderen warmte en licht zijn

Er kwam een heel eigenaardig antwoord maar om eens diep over na te denken. God zei: "Laat me gewoon brandhout van je maken. Laat je zagen en in stukken hakken. Dan geef je de mensen warmte en licht en dat hebben ze het meeste nodig...Zo geef je ook het beste van jezelf, want brandhout geeft zich verloren om het beste voor anderen te zijn."

Nieuwjaarswensen - licht van de kerstster

Bij het begin van het nieuwe jaar hadden deze kandidaten ook een lieve wens voor ons klaar: “We kunnen wensen verzinnen van hier tot aan de maan. Maar wat wij jullie het meeste wensen komt uit het diepste in ons. We wensen dat het licht van de kerstster jullie dromen mag verlichten en jullie nachten mag verhelderen zodat jullie uitgerust elke nieuwe dag warmte kunnen uitstralen voor iedereen die jullie mogen ontmoeten. We wensen jullie een gelukkig nieuwjaar”.

Bij het buitengaan kregen we elk een doosje met een wens, maar daarin zat het licht voor de komende dagen van dit nieuwe jaar. Heb jij je lichtje al laten branden ? Doen… want eenmaal het is opgebrand verschijnt er een wens voor jou. Deze van mij luidt : “Ik wens jou dat er een jaar op je wacht dat vooral naar je lacht.”

Marina