Terugblik op Eerste Communie en Heilig Vormsel

Heilig Vormsel

Half mei ontvingen een veertigtal tieners hun Vormsel. Van harte proficiat aan vormelingen, hun familie en ook de catechisten!

GroepsfotoVormsel
Groepsfoto van de vormelingen, catechisten en (emeritus) pastoor(s), Sint-Antoniuskerk 14 mei 2022

Eerste Communie

Een week later, mocht ik voor de tweede keer op rij, heel wat jonge mensen naar de kerk zien komen, deze keer de “eerste communicantjes”. Hun vreugde, hun enthousiasme, hun eerbied en overtuiging zijn mooi om zien. Wie gaat dat enthousiast geloof in leven houden? Wie gaat hen thuis de ’verhaaltjes’ van Jezus vertellen? Wie zal hen eens meebrengen naar de kerk om een kaarsje te branden voor een zieke? Wie zal een verhaal vertellen over Sint-Franciscus, de heilige Pater Pio of over Sint-Antonius die eens preekte aan de vissen, omdat de grote mensen niet luisterden (zo mooi uitgebeeld in de preekstoel) …?

Dikke proficiat aan de kinderen en allen die deze kinderen zo goed hebben begeleid en enthousiast hebben gemaakt!

Sint Antonius EC2022
Beeld tijdens de Eerste Communieviering, 21 mei 2022 in de Sint-Antoniuskerk

Instapviering voor toekomstige Eerste Communicantjes

Op zaterdag 19 maart werden de vaste kerkgangers vergezeld van een grote groep kinderen en hun ouders. Het waren de leerlingen van het Sint-Jozefscollege die al eens een kijkje kwamen nemen in de kerk waar op 21 mei hun groot feest doorgaat.

InstapvieringEC2022

De toekomstige eerste communicanten zijn in totaal met 54. Ze wisten al één en ander over kindervriend Jezus te vertellen, maar aan de echte voorbereidingen van hun eerste communie zijn ze nog niet toe. Deken Marc Verwaeren was wel onder de indruk van hun kennis van het ‘Onze Vader’. Samen met de juffen en meesters werd dit mooie gebed rond het altaar gebeden.

Na de viering kregen de ouders op school nog wat praktische info over de eerste communie. En nu kunnen we dus beginnen aftellen naar de grote dag!

(RDPl)

Onze 64 communicantjes deden in twee groepen hun eerste communie. Enkel het gezin mocht er bij zijn: papa, mama, broers, zussen en bij gescheiden ouders ook de plusmama, - papa, -broers en -zussen. En zo zaten er in de kerk telkens een kleine 100 volwassenen. In die groepjes zaten ze veilig uit mekaar. De viering verliep veel rustiger dan met een bomvolle kerk, het is natuurlijk jammer voor grootouders dat ze er niet bij konden zijn. Ze zullen wel kunnen genieten van foto’s en vertellementen.

[widgetkit id=64]

Zaterdag 4 mei was er de instapviering: de kinderen die zich voorbereiden voor de eerste communie waren, samen met hun ouders, uitgenodigd naar de Eucharistieviering, een voorsmaak van de Eerste Communieviering zelf. Op vraag van Deken Marc kwamen ze graag naar voor om hun naam te zeggen en te antwoorden op zijn vraagjes. Ze luisterden aandachtig naar het verhaal van de Goede Herder. Dat deden ze goed en enthousiast, tot hen gevraagd werd wie in deze meimaand bedacht wordt en welk gebed we bidden tot Haar, tot O.L.Vrouw. Toen werd het muisstil. De tekst zullen ze nu wel rap van buiten leren.

[widgetkit id=49]

Nu veel mensen volop koffers pakken, op vakantie gaan, of reeds terug zijn, denken we samen met de leerkrachten graag nog eens terug aan onze Eerste Communicanten:

"De tijden veranderen, ook op het Sint-Jozefscollege. Steeds meer leerlingen op onze school zijn niet gedoopt en nemen dus ook niet deel aan de eerste communie. Toch wordt dit feest voorlopig nog in klasverband en met veel enthousiasme voorbereid.
Tijdens de weken voor de grote dag horen we regelmatig uit de klasjes van het eerste leerjaar vrolijke Jezus-liedjes weerklinken en gebedjes opdreunen. Onze zesjarigen kunnen nog steeds geboeid worden door die grote kindervriend ! Dit jaar kregen de communicanten een koffertje dat ze vol dromen mochten stoppen. Pater Paul verraste hen tijdens de viering met het bezoek van een kabouter die heel wat op z’n kerfstok had …"

[widgetkit id=31]